Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

UDA INDYKA W POTRAWCE

5.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion warzywny
1 szklanka
cebula
2 sztuki
kalafior
1/4 sztuki
udka indycze
- -
cukinia
400 gram
marchew
400 gram
pieczarki
250 gram
margaryna
100 gram
śmietana
3/4 szklanki
ryż
300 gram
wino białe wytrawne
1 1/2 szklanki
sól
- do smaku
Sklep Prymat
pieprz
- do smaku
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek
szczypior
1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: UDA INDYKA W POTRAWCE

Udka oczyścić, nasmarować solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie z udek usunąć kości. Natkę pietruszki oraz szczypiorek posiekać, napełnić nimi dziury po kościach, zaszyć otwory nicią i podsmażyć je na patelni.

Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać je bulionem, piec w piekarniku ok. 1 godzinę. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce, podsmażyć ją na patelni, do cebuli dodać pokrojoną w kostkę cukinię, ugotowany i rozdrobniony kalafior, posiekaną marchewkę.

Wszystko razem dusić pod przykryciem, do miękkości warzyw.
Pieczarki posiekać, podsmażyć na patelni, przełożyć do garnka, zalać winem i śmietaną, wymieszać i zagotować.

Udka wyjąć z piekarnika, sos z pieczenia wymieszać z pieczarkami. Ryż ugotować na sypko. Udka polać sosem i przykryć warzywami, podawać razem z ryżem.
SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak