Ciasto kasate

Ciasto kasate

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Biszkopt

  • jaja

    2 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • Składniki

  • masło

    250 g
  • żółtka

    4 szt
  • budyń śmietankowy

    1 opak
  • cukier

    1 szklanka
  • mleko

    1/2 szklanki
  • żelatyna

    3 łyżki
  • galaretka truskawkowa

  • kakao

    2 łyżki
  • galaretka cytrynowa

  • śnieżka na mleko

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubić.Dodać cukier oraz żółtka.Wszystko zmiksować.Następnie dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką.Wylać na blaszkę(26x10 cm) Piec ok 10-15 min.

250 g masła
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 szklanka cukru
1/2 l mleka
3 łyżki żelatyny
bakalie: wiórki kokosowe, posiekane orzechy, migdały
galaretka truskawkowa
2 łyżki kakao
galaretka cytrynowa
śnieżka na mleko


Masło ucieramy z 4 jajkami. Budyń śmietankowy gotujemy z 1 szklanką cukru na 1/2 l mleka. Ostudzony budyń łączymy z masłem, dzielimy na 2 części. Do 1 części dodajemy posiekane bakalie oraz 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej. Wylewamy na biszkopt. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 litrze wody, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na 1 część masy. Wstawiamy do lodówki. Do 2 części masy dodajemy 2 łyżki kakao oraz 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w zimnej wodzie i pogrzanej, wylewamy na galaretkę. Następnie ubijamy śnieżkę na mleku, rozpuszczamy galaretkę cytrynową w 1 szklance wody i gdy zacznie gęstnieć dodajemy do śnieżki. Wykładamy na 2 część masy. Ciasto wstawiamy na ok 1 h do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (27)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

adelajda

05.06.2017 18:41
pyszne ciasto

Justyna Jussstiii

01.04.2017 11:06
super polecam :)

IZABELA29

31.03.2017 19:59
Zawsze na czasie

cookingangelika

17.03.2017 12:06
swietnie wyglada :)

Magda60

16.03.2017 11:32
pięknie wygląda , takie apetyczne

Stenka

13.03.2017 19:36
smaczne i ładne ciasto

Madzai

09.03.2017 09:25
Ale super!

IZABELA29

10.02.2017 21:57
Super smaczne

cookingangelika

09.02.2017 11:05
świetnie się prezentuje

MałaMi89

05.02.2017 23:59
Oooo jakie apetyczne warstwy!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat