Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny deser jaglany dla Pyzy.
0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
16 g cukru waniliowego
3-4 łyżki masła prawdziwego
25 dag świeżych truskawek
40 dag bananów (ok.3 małe sztuki)
sok z 1/4 cytryny
bułka tarta do posypania formy
3 łyżki śmietany do zup
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki muesli z truskawkami i kawałkami czekolady
1 jabłko
Kaszę jaglaną opłukać na sicie zimną wodą i przelać wrzątkiem,by pozbyć się goryczki. Małe naczynie do zapiekania posmarować masłem i posypać bułką tartą. Kaszę jaglaną zalać mlekiem,wsypać łyżkę cukru,cukier waniliowy i dodać łyżkę masła.Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok.15-20 minut,aż kasza wchłonie cały płyn.W trakcie gotowania co jakiś czas mieszać. W trakcie gotowania kaszy obrać banany,pokroić w ćwierć plastry lub kostkę.Skropić sokiem z cytryny i posypać łyżką cukru.Truskawki w cienkie plasterki (jedną zostawić do dekoracji).Jabłko obrać i pokroić w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na dnie naczynia do zapiekania rozłożyć plasterki jabłka.Rozsmarować połowę kaszy jaglanej.Następną warstwę stanowią pokrojone w plasterki truskawki a na nich warstwa bananów i znów kasza jaglana.Mocno docisnąć wierzch,by warstwy się połączyły.Na powierzchni poukładać wiórki masła i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok.25-30 minut. Po wyjęciu polać śmietaną,posypać dookoła cynamonem.Na środku ozdobić pokrojoną truskawką.Brzegi udekorować muesli truskawkowym. Podawać po kilku minutach (lepiej się kroi).Można jeść na gorąco i na zimno.Kto nie próbował kaszy jaglanej z owocami niech spróbuje.Z pewnością będzie do niej wracał,tak jak ja gdy wypróbowałam ją po raz pierwszy.