Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Strucla drezdeńska

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
750 g
cukier
150 g
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
masło
300 g
rodzynki
180 g
migdały
150 g
skórka pomarańczowa
60 g
skórka cytrynowa
180 g
rum
5 łyżek
drożdże
70 g
skórka z cytryny
1 szt
masło
do formy
mleko
250 ml
cukier wanilinowy
1 szt
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla drezdeńska

Mąkę przesiać do dzieży, na środku zrobić wgłębienie, wlać do niego drożdże rozrobione z 4 łyżkami mleka i odrobiną cukru. Zostawić do wyrośnięcia.Po podwojeniu objętości drożdży dodać resztę letniego mleka.Zagnieść ciasto dodając cukier, cukier waniliowy, sól, masło w płatkach i skórkę otartą z cytryny. Następnie wyrabiać ciasto bijąc je drewnianą łyżką dopóki nie pojawią się pęcherzyki powietrza.Dodać posiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową,obrane ze skórki i posiekane migdały, rodzynki oraz rum. Dobrze wymieszać i zostawić ciasto na 15 minut w ciepłym miejscu.Ciasto rozłożyć w formie prostokąta 30 x 40 cm na posypanej mąką stolnicy. Podnieść nieco obie dłuższe strony ciasta, następnie jedną z nich podwinąć w kierunku środka formując w ten sposób strucle. Przykryć czystą ściereczką, zostawić na 15 minut.Ciasto włożyć do średnio nagrzanego piekarnika na około 40-50 minut. Po wyjęciu z pieca ciasto polać rozpuszczonym masłem i posypać przesianym cukrem pudrem. Zostawić do ostygnięcia.zSmacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 20.12.2011 19:43
super
RenataZ-et 26.04.2011 22:02
Świetna strucla
Krystyna32 13.04.2011 02:28
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak