Tartaletki z serem i śliwkami

Tartaletki z serem i śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl. mąki pszennej + 1 szczypta soli

    1
  • g masła

    100
  • łyżki cukru trzcinowego Muscovado do ciasta + 3 łyżki cukru kryształu do masy serowej

    2
  • czubate łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich

    3
  • dkg sera/twarożku naturalnego półtłustego np.President

    25
  • op. cukru wanilinowego

    1
  • płaskie łyżki budyniu waniliowego (w proszku)

    2
  • łyżeczka soku z cytryny

    1
  • śliwek węgierek

    15
  • orzechów laskowych, łuskanych

    6
  • 0,5 szkl. wody + 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki cukru + 1 łyżka soku z cytryny

    na polewę:
  • jajko

    1 do ciasta
  • żółtko jaja

    1 do masy serowej
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

CIASTO: Zamrożone masło ścieram na tarce jarzynowej, dodaję do mąki. Dosypuję cukier i sól, wbijam jajko, zagniatam, dodaję orzechy, zagniatam ponownie, wkładam do woreczka i chowam na ok. 1 godz. do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmuję, kiedy nieco zmięknie wałkuję na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm i nakładam płat ciasta na stojące obok siebie foremki. Odcinam nadmiar i palcami dociskam ciasto dokładnie do ścianek foremek. W cieście jest sporo masła więc foremek nie trzeba smarować. MASA: Żółtko ucieram z cukrem zw. i wanilinowym na puszystą masę, dodaję ser, sok z cytryny i proszek budyniowy, mieszam bardzo dokładnie. Gotową masę wykładam w równych częściach do naszykowanych foremek z surowym ciastem. POLEWA: Wodę zagotowuję, dodaję cukier i sok z cytryny. Po zdjęciu z ognia dodaję żelatynę i mieszam aż dokładnie się rozpuści. Odstawiam do ostygnięcia. Śliwki myję, osączam dokładnie, przecinam wzdłuż na dwie połówki, usuwam pestki. Na masie serowej, surowej, układam po 5 połówek śliwek - jak płatki kwiatka. Tartaletki wstawiam do nagrzanego do 180st. C piekarnika i piekę ok. 30-35 min.. Upieczone odstawiam do przestygnięcia. Dopiero chłodne wyjmuję delikatnie z foremek. Na środku każdej kładę po orzeszku laskowym. Przy pomocy pędzla smaruję powierzchnię tartaletek tężejącą polewą galaretkową i odstawiam je do schłodzenia na ok. 0,5-1 godzinę. Podana ilość składników wystarczy na 6 tartaletek śr.11 cm

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Goya

11.03.2012 14:24
super

KAROLINA56

02.02.2012 14:49
PYCHA

eli_555

15.09.2011 23:05
pychotki

agnieszka189

28.07.2011 12:37
takie małe dzieła sztuki

Anna169Hosz

25.05.2011 14:57
Bardzo apetyczne.

wiktor188

22.02.2011 16:01
smaczne

Koper

01.01.2011 11:38
Ale śliczne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat