Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka
Masło rozpuścić w garnku, dolać wodę doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucuerać do powstania gęstej masy. Po lekkim przestudzeniu wbijać jajka, proszek do pieczenia i miksować. Gotową masę podzielić na dwie części. Blachę o wymiarach 32*23 cm wysmarować tłuszczem i wysypać kaszą manną. Ciasto rozprowadzi na blaszce (jest klejące, ale takie ma być). Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25-30 min. (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika). W ten sam sposób upiec drugie ciasto.
KREM:
Zagotować 2 szkl. mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z maką i jajkami, poczym wlać do gorącego mleka. Gotować 1-2 min., energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na ciasto (zostawić po bokach wolne 2 cm - wówczas po nałożeniu drugiego ciasta krem nie wypłynie) przykryć drugim ciastem. Ostudzić. Schłodzić. Oprószyć cukrem pudrem.