Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka ryżowa
pokrojona pierś z kurczaka, wędzona i parzona 1/2-1 szklanka
papryka czerwona 1/2 strąka
kukurydza konserwowa 100 g
ananas konserwowy 4 plastry
jajko na twardo 1-2 sztuki
seler naciowy, młode łodyżki 3-4 sztuki
szczypiorek cienki 1/2 pęczka
natka pietruszki kilka gałązek
koperek kilka gałązek
śmietana Piątnica 18% 4-5 łyżeczek
majonez 2-3 łyżeczki
1 łyżeczka octu jabłkowego
do smaku: sól, pieprz mielony, papryka słodka mielona
sposób przygotowania: Ryż ugotowałam wcześniej, na sypko. Wystudzony wrzuciłam do miski. Dodałam osączoną kukurydzę, pokrojone w niedużą kostkę paprykę, jajko, ananas i wędlinę oraz łodygi selera razem z listkami. Dodałam też dużo posiekanej zieleniny, wymieszałam. W miseczce zrobiłam sos z majonezu, śmietany, octu jabłkowego i przypraw - papryki dodałam dość dużo żeby sałatka nie była mdła. Wlałam sos do sałatki i wymieszałam, odstawiłam na 30 min. żeby smaki się przegryzły.
Moja rada - kukurydzy i ananasa nie trzeba dokładnie odcedzać bo ryż wchłonie wilgoć i sałatka wcale nie będzie zbyt rzadka.