Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby marynowane
Sprawdzony przepis na marynowane grzybki:
- dokładny opis przygotowania,
- czas gotowania grzybów dostosowany do rodzaju grzybów,
- babcina receptura na grzyby do słoików.
W zależności od tego jaki gatunek grzybów wybierzesz do marynowania, dostosuj do tego czas ich gotowania. Pamiętaj - do przetworów najlepiej wybierać młode okazy.
Zacznij od dokładnego umycia grzybów. Do garnka nalej wodę, dodaj sól - jej ilość dostosuj do ilości wody, powinna być słona oraz ocet (2 łyżki). Do wrzącej wody dodaj grzyby. W zależności od tego jakie grzyby zamierzasz marynować tak długo je gotuj.
W przypadku prawdziwków, podgrzybków i maślaków wystarczy 10 minut.
Natomiast opieńki i kurki lepiej gotuj przez 15 minut.
Po tym czasie grzyby porządnie odsącz.
Jak przygotować zalewę do marynowanych grzybów?
- Zagotuj wodę z octem w proporcji 4:1
- Dodaj cukier, sól oraz przyprawy.
Marynowanie grzybów krok po kroku.
1. Przygotuj słoiki, dokładnie umyj i wyparz.
2. Zagotowane grzyby przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.
3. Do każdego słoika dodaj również: kilka plastrów cebuli, 2-3 ząbki czosnku, 3-4 plastry marchewki oraz gałązkę tymianku.
4. Zalej gorącą zalewą, zakręć słoik.
5. Zapasteryzuj na małym ogniu przez ok. 20-25 minut.
6. Przechowuj w zacienionym miejscu.