Wątróbka ze śliwkami

Wątróbka ze śliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg watróbki z kurczaka

    30
  • łyzki mąki pszennej

    2
  • mała cebulka

    1
  • dkg śliwek węgierek

    25
  • czubata łyżka cukru trzcinowego Demerara

    1
  • szkl. czerwonego wytrawnego wina (użyłam hiszpańskiego Roda)

    1/2
  • łyżki oliwy + 1 łyżka masła

    4
  • goździki

    3
  • szczypty cynamonu

    2
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę oczyścić w żyłek, pokroić na mniejsze części wielkości kęsa. Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. W rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulkę dodać śliwki, cynamon, goździki i cukier, dusić 10 min.. Na patelni rozgrzać olej, wątróbkę obtoczoną w mące smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Następnie do wątróbki dodać podduszone śliwki, wlać wino i 1/3 szkl. wody, zagotować mieszając. Doprawić solą i niewielką ilością papryki i dusić 3-5 min. aż sos zgęstnieje. Można podawać z ryżem albo świeżą bułeczką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

angelika14

17.06.2011 16:19
pyszności

Agnieszka/picola

29.04.2011 22:45
ciekawy sposób podania wątróbki

Justyna223

15.09.2010 19:56
wygląda znakomicie

wojtek10_89

24.08.2010 11:01
uwielbiam wątróbkę, pycha

wojtek10_89

24.08.2010 11:01
uwielbiam wątróbkę, pycha

iwa643

19.06.2010 08:28
mąż lubi wątróbkę ale z śliwką jeszcze nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat