Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z migdałową skórka
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem.
Jabłka umyj, poobieraj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w plasterki lub kostkę. Włóż do garnka z grubym dnem, dolej 2-3 łyżki wody i duś na wolnym ogniu, pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszaj, pilnując, aby jabłka się nie przypaliły. Gdy jabłka są już lekko miękkie, ale nie zupełnie rozgotowane, zdejmij z ognia i odstaw, aby lekko przestygły.
Po tym czasie jabłka wymieszaj z proszkiem budyniowym i cukrem.
Wyłóż na ciasto. Na warstwie jabłek rozsyp warstwę płatków migdałowych i posyp je cukrem trzcinowym.
Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C i piecz 50 minut. Jeśli zacznie się zbyt szybko przypiekać z wierzchu, przykryj arkuszem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.