Placek Basi

Placek Basi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    20 dkg
  • cukier puder

    25 dkg
  • jajka

    4
  • kakao

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    25 dkg
  • mąka ziemniaczna

    5 dkg
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sok z połowy cytryny

  • Biszkopty

    1 paczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy wszystkie składniki i dalej ucieramy. Dobrze utarte ciasto dajemy na blachę i pieczemy ok. 20 minut. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na połowę i posmarować kremem, na to położyć biszkopty i w paski galaretkę. Następnie na to położyć krem i przykryć drugą połową ciasta.
Krem:
4-5 żółtek, 0,5 l. mleka, 1 szkl. cukru, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka utrzeć do białości, dodać mąkę i rozetrzeć, wlać mleko i zagotować cały czas mieszając, dodać też cukier waniliowy. Gotować aż zgęstnieje. Utrzeć 1 kostkę masła dodawać po trochę kremu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat