Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Słodko-kwaśna pieczeń z żeberek

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe
1 kg
suszone śliwki bez pestek
25 dag
rosół
2 szklanki
kwaśna śmietana
2 łyżki
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
starta skórka
1/2 cytryny
cynamon
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
1 łyżeczka
Panierka:
3 łyżki
Masmix/masło ze smalcem
1 czubata łyżka
cebula
2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
masło lub margaryna
1 łyżka
czarny pieprz
4 ziarna
ciemna zasmażka
2-3 łyżki
melisa
ananas z puszki
580 ml
kapusta kiszona
3/4 kg
jabłko kwaśne
kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Słodko-kwaśna pieczeń z żeberek

Mięso umyć, osuszyć i wykroić w nim kieszeń.
Obrać jabłka i pokroić na małe kawałki. Śliwki przekroić na pół. Wymieszać jabłka i śliwki.
Nadzienie nałożyć do kieszeni w mięsie, a następnie zamknąć ją wykałaczkami. Piec w temp 200 stopni C ok godziny.
Cebulę podzielić na ćwiartki. Dodać do mięsa z listkiem laurowym ok 40 minut przed końcem pieczenia. Sos rozprowadzić rosołem.
Pozostawić 3 plastry ananasa. Pozostałe pokroić na kawałki. Dolać połowę soku i dusić 20 minut.
Mięso wyjąć. Sos przelać przez sito. Dodać śmietany, chwilkę zagotować i zagęścić zasmażką. Ułożyć na półmisku i przybrać melisą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak