Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

wołowina na dziko

5.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina
1000 g
słonina
80 g
cukier
100 g
mąka
20 g
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
1 kostka
sól
Sklep Prymat
Zalewa na marynatę:
woda
250 g
cebula
50 g
marchew
50 g
pietruszka
30 g
seler
30 g
Liść laurowy suszony Prymat
1 sztuka
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 ziaren
Sklep Prymat
pieprz
5 ziaren
Sklep Prymat
Doździki
3 sztuki
jałowiec
10 ziaren
sok z
1 cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: wołowina na dziko

wołowinę uprzednio zamarynować: Marchew, pietruszkę i selera pokroić w kostkę; cebulę w plasterki, zalać wodą i gotować ok. 1 godzinę. Następnie uzupełnić ilość wody do ok. 500 g, dodać przyprawy i wino oraz sok z cytryny i zagotować pod przykryciem. Gotową zalewę wystudzić. Mięso zalać zalewą- umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu na 3 dni. Od czasu do czasu zmieniając jego pozycję. Po wyjęciu z zalewy mięso wypłukać, posolić, włożyć do żaroodpornego naczynia i pozostawić na czas jednej godziny. Następnie obłożyć słoniną pokrojoną w paski i piec na małym ogniu do miękkości. Wołowinę pokroić w plastry. Zabrać tłuszcz z sosu, wlać do rondla, dodać cukier, zrumienić ciągle mieszając. Dodać mąkę, przysmażyć, rozprowadzić wodą z dodatkiem maggi i dolać sos z pieczeni- doprawić do smaku zalewą z marynaty. Porcje mięsa włożyć do sosu i zagotować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak