Ziemniaki zapiekane z grzybami

Ziemniaki zapiekane z grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sporych ziemniaków

    6-8
  • cebula

    1
  • cm pora [biała część]

    3-4
  • sporych podgrzybków lub innych grzybków

    10
  • g lub 3-4 trójkąciki serka topionego śmietankowego

    100
  • duża łyżka posiekanej natki pietruszki

    1
  • łyżki masła

    3
  • dkg sera żółtego

    10-15
  • sól i świeżo mielony pieprz

    do smaku:
  • czosnek

    1 ząbek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki wyszorować i ugotować w łupinach na półtwardo [jakieś 10min.]; ostudzić i obrać. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Natkę posiekać. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę i pora, dodać grzyby i smażyć kilka minut aż wszystko zmięknie. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, serek topiony, doprawić solą i pieprzem, dosypać natkę mieszając aby serek dobrze się rozpuścił. Każdego ziemniaka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć łyżeczką trochę środka uważając aby nie przedziurawić ścianek. Każdą łódeczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z zewnątrz olejem i ułożyć na blasze albo w żaroodpornym naczyniu, napełnić łyżką grzybowego farszu, wstawić do piekarnika na jakieś 30 min., zapiec. Pod koniec pieczenia posypać wierzch startym serem. Wydrążone kawałeczki ziemniaków skropić olejem i upiec razem z łódeczkami. Podawać na gorąco jako przystawkę albo samodzielne danie z ulubioną sałatką. Zamiast serka topionego można do grzybów dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany. Grzyby mogą być świeże lub mrożone. Jesienią zamrażam zawsze trochę podgrzybków: należy je starannie oczyścić, ale nie myć, popakować w torebki do mrożonek dobrze każdą zamykając i trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy, ale na pewno tyle nie poleżą. Używać tak jak świeżych, krojąc w plasterki bez rozmrażania, odtają na patelni z masełkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Miki

05.03.2012 19:16
ładnie

Agnik

19.05.2011 10:35
jestem ciekawa jak smakuję

SmacznaPyza

02.03.2011 19:51
caroline, to zupełnie tak jak ja!

caroline1983

02.03.2011 18:11
Grzyby to ja mogę jeść w kazdej postaci :) Fajny pomysł na kompletny obiad

wedith1

22.12.2010 19:05
pomysłów to rzeczywiście dużo w Twojej księdze! Ziemniaczki - super!

SmacznaPyza

08.12.2010 14:18
istotka jest duża to i dużo pomysłów się w niej mieści :-)

Sarenka

08.12.2010 10:34
Ze tez w takiej jednej istotce, moze siedziec tyle pomyslów na ciekawe, smaczne i pieknie podane dania. Normalnie nie do wiary!!! :*

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat