Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Żeberka duszone z risotto

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka
3 porcje
ryż
1 szkl
bulion
2 szkl
cebula
1 szt
marchewka
1 szt
natka selera
garść
bazylia
szczypta
Sklep Prymat
oregano
szczypta
Sklep Prymat
majeranek
szczypta
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
tłuszcz do smażenia
pieczarki
200 g
włoszczyzna suszona
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka duszone z risotto

Żeberka podzielić na porcje, obsmażyć z obu stron na tłuszczu, podlać ok pół szkl wody, przykryć pokrywką i poddusić ok 20 min do odparowania wody. W naczyniu do duszenia przysmażyć pokrojoną cebulę, dodać ryż, podlać bulionem, i pogotować ok 10 min. Dodać fasolkę i seler, wymieszać. Na wierzch położyć żeberka, dodać przyprawy i pokrojoną w słupki marchewkę, przykryć i dusić na wolnym ogniu ok 20 min. od czasu do czasu sprawdzać by się nie przypaliło.
Pieczarki wypłukać, osączyć i wrzucić na kilka minut na patelnię, przyrumienić na tłuszczu, posypać solą i pieprzem, podać do risotta i żeberek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 09.06.2011 08:07
smaczne
Ela15 28.05.2011 21:05
super
wiola28a 29.04.2011 16:36
pycha
Misiek1 02.04.2011 17:46
smacznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak