Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowe z bananami i z dżemem
* mąka pszenna - 1,5 szklanki (szklanka o obj.250ml),
* banany b.dojrzale - 3 małe sztuki,
* jogurt naturalny gesty - 1 czubata łyżka,
* soda - 1 łyżeczka,
* jaja - 2,
* kakao naturalne - 3 łyżki,
* cukier kryształ lub brązowy - 2/3 szklanki (można dać 1/2 szklanki mniej, dezeli ktoś lubi mniej słodkie),
* olej - 0,5 szklanki,
* dżem wiśniowy, z całymi owocami, musi być gesty.
PRZYGOTOWANIE:
Banany dobrze rozgnieść widelcem, przełożyć do miski. Miksować dodając stopniowo olej i jaja. Dodać przesianą mąkę, kakao, cukier, sodę i jogurt. Wymieszać krótko łyżką, do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Napełnić 2/3 wysokości ciastem, w środek włożyć łyżeczkę demu i przykryć ciastem, do 4/5 wysokości. Wstawić do bardzo dobrze rozgrzanego piekarnika i piec przez 15 minut w 200 stopniach.