Przepis i sposób przygotowania na: Bezowy torcik z truskawkami
2. Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec ok 30 minut. Studzić 10 minut w tortownicy, następnie ciasto przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
3. Truskawki opłukać, oderwać szypułki. Wystudzone ciasto ponownie włożyć do tortownicy. Na cieście rzędami ułożyć truskawki-pionowo, czubkami do góry. Odłożone białko wymieszać ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę, powoli dosypując cukier.Tak powstałą bezę rozsmarować na truskawkach. Ciasto z truskawkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec ok 10 minut, aż beza ładnie się zarumieni. Wystudzić.