Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

torcik sycylijski

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło
125 g
cukier
100 g
cukier waniliowy
Sklep Prymat
sól
szczypta
Sklep Prymat
jaja
4
mąka
125 g
mąka ziemniaczana
125 g
proszek do pieczenia
Żelatyna wieprzowa Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ser ricotta
250 g
cukier puder
50 g
likier pomarańczowy
5 łyżek
kandyzowane owoce
75 g
migdały
30 g
czekolada gorzka
śmietana
100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: torcik sycylijski

Masło utrzyj z cukrem, solą, jajkami i cukrem waniliowym. Do masy dodaj obie mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.
Ciasto wyłóż na tortownicę natłuszczoną i oprószoną mąką. Piecz około 35-40 min w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Gotowe ciasto przetnij na trzy krążki.

Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody, ricottę wymieszaj z połową cukru pudru i dwiema łyżkami likieru, dodaj kandyzowane owoce, migdały i posiekaną czekoladę. Do kremu dodaj ostudzoną żelatynę i wymieszaj, odstaw na 30 min.

Śmietanę ubij na sztywno z resztą cukru.
Tort przełóż kremem ricotto, a wierzch i brzegi wysmaruj ubitą śmietaną. Udekoruj owocami kandyzowanymi i czekoladą.
Wstaw do lodówki na pół godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak