Cebulki marynowane

Cebulki marynowane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula dymka

    2 kg
  • ocet

    0,7 l
  • liść laurowy

    . .
  • pieprz czarny ziarnisty

    . .
  • ziele angielskie całe

    . .
  • gorczyca biała

    . .
  • cukier

    . .
  • sól

    . .
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Obrać cebulki. Dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. Półtora litra wody zagotować z octem. Gdy zawrze, dodać przyprawy (po 3 ziarnka pieprzu, jedno ziele angielskie, pół listka laurowego i 10 ziarnek gorczycy na słoik) i gotować jeszcze przez dwie minuty. Dodać niepełną szklankę cukru i trzy łyżki soli. Do słoików nakładać cebulki, tak, by pozostało około 2 centymetrów wolnej przestrzeni na górze. Zalać zalewą, postukać w dno, aby usunąć pęcherzyki powietrza, dokładnie zakręcić i pasteryzować: słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i podgrzewać. Po zagotowaniu się wody trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyjąć gorące i postawić na zakrętce. Nadają się do spożycia już po dwóch dniach.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

darek6

03.07.2010 12:31
pod wódeczkę fajne

brygida

17.06.2010 20:56
ciekawe ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat