Wieniec z gruszkami

Wieniec z gruszkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg miękkiego masła lub margaryny

    20
  • szkl. cukru + 3 łyżki

    1
  • op. cukru wanilinowego 16 g

    1
  • jajka

    3
  • szkl. mąki pszennej

    2,5
  • szczypta soli

    1
  • łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • szkl. mleka + 3 łyżki

    0,5
  • łyżki kakao naturalnego, niesłodzonego

    3
  • szkl. wody+0,5 szkl. cukru+sok z jednej cytryny - na syrop do gruszek

    0,5
  • łyżka masła + 2-3 łyżki tartej bułki - do formy

    1
  • aromat rumowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę w kształcie pierścienia (tortownicę z kominem) smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. W rondelku gotujemy syrop z wody, cukru i soku cytrynowego. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne. Obgotowujemy ok. 3 min. w syropie, osączamy. Mięciutkie masło ucieramy mikserem z cukrem zw., szczyptą soli i cukrem wanilinowym, dodajemy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Masa może wyglądać jakby się zważyła, ale nie należy się tym przejmować. Dosypujemy, stopniowo, przesianą mąkę i dodajemy 0,5 szkl. mleka oraz aromat. Ciasto ma mieć konsystencję gęstego musu. 2/3 ciasta wykładamy na dno formy. Układamy kawałki owoców. Do reszty ciasta dosypujemy kakao, 3 łyżki cukru i wlewamy 3 łyżki mleka, mieszamy dokładnie i wykładamy na gruszki, lekko rozsmarowując łyżką. Pieczemy ok. 50-60 min. 1 temp. 170 st. C. Z formy wyjmujemy po przestudzeniu. Wierzch można polać polewą czekoladową i posypać kruszonymi orzechami albo oprószyć cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

krystyna24

03.10.2011 14:50
pyszny

iziona

20.09.2011 08:32
Gruszek w tym roku urodzaj to przepis jak znalazł

Misia90

23.08.2011 12:03
extra

Marysia

23.08.2011 11:53
super

Karolina69

23.08.2011 11:39
fajne

Goya

21.07.2011 13:06
super

bursztynek

19.07.2011 19:07
apetyczny ten wianuszek

MAŁY

03.03.2011 10:24
pysznie z orzechami

IZABELA29

03.03.2011 09:44
tylko czeka na sezon gruszkowy

Bart

19.12.2010 11:50
ślinka cieknie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat