Kołpaki na kołach

Kołpaki na kołach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dkg płachetki kołpakowatej (można użyć innych grzybów)

    30
  • cienkich plasterków pomidora i kilka paseczków papryki

    kilka
  • łyżek tartego oscypka ( ew. sera żółtego)

    4-5
  • sól i pieprz mielony

    do smaku:
  • żółtko

    1
  • dkg świeżych drożdży

    1,5
  • szkl. mąki pszennej + ok.1/3 szkl. do wałkowania

    1,5
  • szkl. wody

    1/2
  • łyżeczka cukru

    1
  • łyżeczki soli

    1/2
  • łyżeczka suszonego tymianku

    1
  • twaróg

    15 dag (tłusty)
  • olej

    2 (2 łyżki do ciasta + do grzybów)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

czyli małe pizze albo, jak kto woli, zapiekanki z dodatkiem grzybów i owczego sera.

Grzyby oczyścić, opłukać, osączyć i pokroić w paski. Cebulkę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać grzyby i smażyć ok. 10 min. mieszając żeby odparowała woda, ale nie przypaliły się. Doprawić lekko solą i pieprzem, wystudzić. CIASTO: drożdże rozkruszyć, zalać letnią wodą, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać razem z solą. Ser zmielić albo dokładnie rozdrobnić widelcem, dodać żółtko i olej, utrzeć. Dodać mąkę, tymianek i czosnek, zagnieść i lekko wyrobić. Ilość mąki potrzebnej do ciasta zależy od wilgotności sera, ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min. aby wyrosło. Następnie jeszcze raz zagnieść i grubo rozwałkować na posypanym mąką blacie. Można cały płat ciasta przenieść na blaszkę i upiec, ale ja wycięłam 4 koła średnicy m/w 15 cm.. Środki uformowanych kół dociskamy łyżeczką tworząc przy brzegach wyższy rant albo trochę zaginamy brzegi do środka lekko dociskając. Z resztek ciasta można zrobić wałeczek albo plecionkę na brzegi - kształt zależy od Waszego pomysłu. Na wierzch każdego kółka sypiemy po łyżce tartego oscypka, na to farsz i znowu łyżka sera. Można dodać paseczki papryki świeżej albo cieniutkie plasterki pomidora. Pieczemy ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st. C. Można podawać na gorąco, ale dobre są też po ostygnięciu

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Jastinka

12.04.2012 21:26
świetne

jogobella231

28.03.2012 13:14
pycha

magical66

31.10.2011 23:23
rewelacyjnie- apetycznie wygląda

Misia90

23.08.2011 12:03
extra

Marysia

23.08.2011 11:52
super

Karolina69

23.08.2011 11:39
fajne

Sarenka

10.08.2011 11:13
Bardzo, bardzo lubie takie pysznosci :P

Barbara/zuza22_85

22.03.2011 16:50
no no fajnie wygladają

Ewelina43

25.11.2010 09:56
ciekawe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat