Przepis i sposób przygotowania na: Tort różany o smaku cappuccino
300g \"słomek ptysiowych w polewie czekoladowych\"
3 paczki pianek marshmallow (biało - różowych) - 270g,
ok 0,5 kg cukru,
barwniki koniecznie w proszku (w płynie nie polecam) - zielony, czerwony, żółty i brązowy.
Przygotowujemy z podanych składników 2 biszkopty. Ubijamy białka z 4 jajek na sztywno, dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, dokładnie miksujemy, okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto pieczemy w temp 160 stopni ok 20-25 minut. Każdy biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół - mamy 4 części :)
Masa: Miksujemy na pełnych obrotach mleko z masą śmietankową, alkoholem i cappuccino ok 3 minut - masa gotowa :)
Na tacy układamy pierwszą warstwę biszkoptu, smarujemy marmoladą, drugi biszkopt, masa cappuccino, trzeci biszkopt, masa cappuccino, czwarty biszkopt. Górę i boki smarujemy dokładnie pozostałą masą. Boki tortu oblepiamy paluszkami czekoladowymi - tort schładzamy minimum 3 godziny w lodówce. Ja zostawiłam go na całą noc.
Dekoracja została przygotowana z masy plastycznej. Każdy kolor przygotowałam osobno. Zielony i żółty został przygotowany z białej części pianek, żółty i brązowy z różowej części pianek.
W mikrofali rozpuściłam piankę, dodałam barwnik, dosypywałam cukru, masa jest bardzo lepka, trzeba cierpliwości :) po czasie zrobi się plastyczna.
Z odpowiednich kolorów przygotowałam kwiatki. Każdy kwiatek został \"nabity\" na drewniany patyczek (lepiej wyciąga się dekorację z tortu oraz taki kwiatuszek super smakował dzieciom - jak lizak na patyku :)
Cały tort został przywiązany zieloną wstążeczką.