Przepis i sposób przygotowania na: Uszka
cebulę pokrajać jak najdrobniej, osolić i wrzucić na suchą patelnię, podgrzać, mieszając od czasu do czasu;gdy cebulka zmięknie i zacznie żółknąć dodać oliwę lub masło i zrumienić na jasny kolor; następnie dodać grzyby/pieczarki, śmietanę; wymieszać, dusić chwilę; wsypać tartą bułkę (gdyby masa była zbyt gęsta dodać wywaru z grzybów); przyprawić solą i pieprzem; chwilkę poddusić wszystko razem; odstawić z gazu
mąkę, masło i żółtko + nieco ciepłej przegotowanej wody wymieszać razem i zarobić elastyczne ciasto;rozwałkować cienko, posypując mąką;placek pokrajać w kwadraty i na każdy nakładać farsz
składać tak aby powstał trójkąt, dokładnie zlepić boki; dolne końcówki połaczyć razem ze sobą (dość mocno aby się nie rozkleiły podczas gotowania)
wkładajać do wrzącej osolonej wody; gotować 3-4 minuty od wypłynięcia; odcedzić; wyłożyć na półmisek i skropić masłem ew wystudzić i zamrozić