Cebulę obrać, posiekać w kostkę, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć dopóki nie zaczną robić się miękkie. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać, chwilę przesmażyć razem, po czym dodać pomidory z puszki, przesmażyć - tak przygotowany sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, mielonymi paprykami i ewentualnie czosnkiem granulowanym - odgotować większość płynu. Cukinię umyć, obrać z twardej lub uszkodzonej skórki, przekroić na pół i usunąć łyżeczką nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle, odstawić do ostudzenia. Pieczarki umyć, obrać, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na maśle z odrobiną soli do całkowitego wyparowania płynu, przestudzić, dodać do cukinii, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem do smaku (można także dodać czosnek granulowany). Rybę (może to być dowolna ryba, np. morszczuk, miruna) opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym filecie - po szerszej stronie, układać łyżką farsz cukiniowo-pieczarkowy i zwijać w ruloniki. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, na spód wyłożyć sos paprykowo-pomidorowy, na nim ułożyć rybne roladki (tak, aby na dole znajdował się koniec ryby, wtedy roladki nie powinny się rozpaść), na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. przez ok 40-45 minut, na 10-15 minut przed końcem zapiekania zdjąć pokrywę naczynia, aby ser ładnie się zrumienił.