Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Roladki rybne nadziewane farszem cukiniowo-pieczarkowym zapiekane na sosie paprykowo-pomidorowym

5.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z ryby bez skóry
4
pieczarki
20 dag
pomidory w puszce
cebula
1 średnia
czosnek
2 ząbki
sok z cytryny
żółty ser
bazylia
Sklep Prymat
tymianek
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
olej do smażenia
masło do smażenia
oliwa
cukinia
1 mała

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki rybne nadziewane farszem cukiniowo-pieczarkowym zapiekane na sosie paprykowo-pomidorowym

Cebulę obrać, posiekać w kostkę, paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa wrzucić na rozgrzany olej i smażyć dopóki nie zaczną robić się miękkie. Następnie dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać, chwilę przesmażyć razem, po czym dodać pomidory z puszki, przesmażyć - tak przygotowany sos przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem, mielonymi paprykami i ewentualnie czosnkiem granulowanym - odgotować większość płynu. Cukinię umyć, obrać z twardej lub uszkodzonej skórki, przekroić na pół i usunąć łyżeczką nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, podsmażyć na maśle, odstawić do ostudzenia. Pieczarki umyć, obrać, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przesmażyć na maśle z odrobiną soli do całkowitego wyparowania płynu, przestudzić, dodać do cukinii, wymieszać, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem do smaku (można także dodać czosnek granulowany). Rybę (może to być dowolna ryba, np. morszczuk, miruna) opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem z każdej strony. Na każdym filecie - po szerszej stronie, układać łyżką farsz cukiniowo-pieczarkowy i zwijać w ruloniki. Naczynie żaroodporne natrzeć oliwą, na spód wyłożyć sos paprykowo-pomidorowy, na nim ułożyć rybne roladki (tak, aby na dole znajdował się koniec ryby, wtedy roladki nie powinny się rozpaść), na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 st. przez ok 40-45 minut, na 10-15 minut przed końcem zapiekania zdjąć pokrywę naczynia, aby ser ładnie się zrumienił.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tatli 03.01.2012 10:38
ale musi to być pyszne, musze wypróbować
Tatli 03.01.2012 10:38
ale musi to być pyszne, musze wypróbować
monika141 28.11.2011 18:41
fajne
Wacław 06.09.2011 19:19
fajny przepis !
Ania67 23.05.2011 18:58
Dla mnie bomba
anemon 09.05.2011 07:02
Bardzo fajne połączenie różnorodnych smaków.
novita23 08.05.2011 22:05
super wygląda
Zoso 29.04.2011 18:45
wygląda kusząco
pacpaw 10.04.2011 17:16
fiu fiu fiu ale wypas :o)
Olaa 29.03.2011 11:26
super przepis
Robert10 26.03.2011 15:12
ale pyszności-muszę je mieć w swojej księdze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak