Przepis i sposób przygotowania na: Tort marcepanowy z rabarbarem
Marcepan, jajo i 7 czubatych łyżeczek cukru utrzeć na gładką, miękką masę. Przełożyć ją do szprycy cukierniczej o przekroju gwiazdki. Na brzegach kruchego spodu tortu zrobić ozdobne różyczki z masy marcepanowej. Ciasto piec w nagrzanym uprzednio do 175 stopni C piekarniku 20-25 minut. W miarę potrzeby przykryć ciasto pergaminem.
Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kawałki o długości 2 cm. Dusić ok 5 minut z resztą cukru, sokiem cytrynowym, sosem malinowym i 2/3 szklanki wody. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobina wody na gładką masę. Zagęścić nią kompot i zagotować. Kruchy spód starannie posmarować tak przygotowanym rabarbarem. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Brzeg posypać cukrem pudrem, Kawałki tortu serwować najlepiej z bitą śmietaną i migdałami.