Suszone grzyby opłukać, zalać 2 szklankami przegotowanej wody tak, żeby były zakryte i odstawić do namoczenia na kilka godzin. Kapustę kiszoną pokroić, włożyć do rondla razem z obranymi ząbkami czosnku, suszonymi śliwkami i przyprawami. Dodać namoczone grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Kapustę dusić na wolnym ogniu do miękkości. W tym czasie mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Cebulę brać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso, przesmażyć razem z posiekaną cebulą i dodać do duszącej się kapusty. Dusić razem przez ok 50 minut, aż mięso będzie miękkie, podlewając razie potrzeby niewielką ilością wrzątku. W czasie duszenia kapustę często mieszać, żeby się nie przypaliła. Gdy kapusta będzie już miękka, dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę i wlać wino. Dusić razem jeszcze przez ok 30 minut. Odstawić pod przykryciem na kilka godzin, aby bigos nabrał smaku.