Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżówki z mrożonymi truskawkami i kruszonką

5.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna
3 i 1/3 szklanki
jajko
2 sztuki
mleko
185 mililitrów
drożdże świeże
25 dag
margaryna
85 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cukier
4 łyżeczki
truskawki
mrożone, dowolna ilość

Kruszonka:

mąka pszenna
8 łyżek
margaryna
4 łyżki
cukier
5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z mrożonymi truskawkami i kruszonką

Drożdże rozpuścić w letnim mleku wraz z dodatkiem 4 łyżeczek cukru. Do miski bądź miksera dodać resztę składników oraz rozpuszczone w mleku drożdże i wymieszać. Przykryć folią i poczekać godzinę, aż ciasto wyrośnie.

Następnie podzielić ciasto na 12 części i wyrobić kuliste bułeczki. Ułożyć je na blaszce i przykryć ręcznikiem, aby nie wyschły.

Mrożone truskawki pokroić na mniejsze części, a ze składników na kruszonkę wyrobić masę na wierzch do drożdżówek.

Przygotowane drożdżówki lekko spłaszczyć i nałożyć na nie pokrojone truskawki, a na wierzchu posypać kruszonką. Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 23.03.2011 18:01
pyszne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak