Przepis i sposób przygotowania na: Naleśnikowy rolowaniec serowy
Farsz: białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy fruktozę i miksujemy do momentu, aż cukier rozpuści się w białku. Ser wkładamy do miski, wlewamy jogurt i ciągle miksując dokładamy po łyżce ubitego białka.
Białko do smarowania naleśników rozkłócimy widelcem.
Na każdym naleśniku rozsmarowujemy łyżkę farszu i zwijamy ruloniki.
Foremkę do pieczenia (keksówkę) natłuszczamy oliwą z oliwek. Układamy pierwszą warstwę naleśników (kolorami na przemian). Każdy naleśnik smarujemy białkiem (najlepiej za pomocą pędzelka) z góry i boków. Następnie czynność powtarzamy, aż do wyczerpania naleśników.
Wkładamy foremkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 35 minut. Następnie delikatnie wykładamy „rolowańca” na deskę i podajemy pokrojonego w grube plastry (lub kawałki).