Przepis i sposób przygotowania na: Curry warzywne
Curry warzywne to sycące danie jednogarnkowe, idealne na chłodniejszą porę roku. Warzywa możecie wymienić - na przykład dodać dynię, paprykę lub brokuły. Gotowe curry możesz udekorować papryczką chili i kolendrą.
1. Kalafior dzielimy na różyczki, marchew kroimy w krążki, ziemniaki w półkrążki, fasolkę na 3 cm kawałki - gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut (warzywa musza być lekko twarde).
2. Szalotki kroimy w piórka, podsmażamy na patelni z 2 łyżkami oleju, dodajemy pastę curry, smażymy 3 minuty, zalewamy mleczkiem kokosowym, gotujemy na małym ogniu ok. 7 minut.
Dodajemy wywar, sos pomidorowy, ocet, cukier, delikatnie mieszamy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut (od czasu do czasu mieszając).
3. Dodajemy odcedzone warzywa, pieczarki, gotujemy do miękkości warzyw.
5. Curry warzywne podajemy z ryżem.