Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki ziemniaczane z nadzieniem
* ziemniaki ugotowane w mundurkach - 600g (ok 6 większych sztuk, wodniste nie nadaja sie),
*pieczarki- 200g,
* ser feta - 80-100g,
* sos Słodko-Kwaśny Łowicz - 4 łyżki,
* czosnek - 1 ząbek,
* jajo - 1 średniej wielkosci,
* mąka pszenna - 1,25 szklanki (lub nieco więcej, w zależności od rodzaju ziemniaków),
* sól - do smaku,
* pieprz,
* chilli,
* gałka muszkatołowa mielona,
* curry - szczypta,
* olej do natłuszczenia foremek na babeczki.
*
PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane ziemniaki w mundurkach obieramy i mielimy. Dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatołową, curry, mąkę, rozbełtane jajo, posiekany drobno czosnek (można dodać więcej ząbków) i wyrabiamy odstające od reki, elastyczne ciasto. W zależności od gatunku ziemniaków, czasami należy dodać nieco więcej maki. Na papierowy ręcznik wylewamy niewielką ilość oleju i natłuszczamy foremki na babeczki lub muffinki. Odrywamy po kawałku ziemniaczanego ciasta, lepimy z niego owalna kulkę i wciskamy w foremkę, robiąc dziurkę w środku na farsz. Pieczarki obieramy, myjemy i drobniutko kroimy. Podsmażamy z dodatkiem doli i pieprzu na suchej patelni do odparowania wody. Ser feta kroimy na drobną kosteczkę i łączymy z przestygniętymi pieczarkami oraz sosem Łowicz. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem do smaku (jeśli trzeba). Farszem nadziewamy ziemniaczane babeczki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut w 180-190 stopniach w zależności od wielkosci babeczek. Tuz przed zakończeniem pieczenia, zwiększamy temperaturę do 200-220 w celu zrumienienia. Polecam robić mniejsze porcje. Nieznacznie rosną podczas pieczenia i bardzo łatwo odchodzą od foremki.