Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lukier do ciasta z piany zaparzanej

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko
4 szt
cukier
20 łyżek
ocet
1 łyżeczka
cukier waniliowy
3 łyzeczki
Sklep Prymat
aromat
1/2 łyzeczi
woda
6 łyżek
sok z cytryny
do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier do ciasta z piany zaparzanej

Z wody,octu, cukru ugotować syrop do nitki. Białka z cukrem waniliowym ubić na sztywną piane, ciągle ubijając wlać cienkim strumieniem połowę syropu. Naczynie z pianą położyć nad gotującą się wodą dalej ubijając wlewać powoli pozostały syrop, dodać aromat o dowolnym zapachu i sok z cytryny. Ubijać do momentu odrywania się piany od trzepaczki. Gorącym lukrem smarować ciasta lub ciasteczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 20.11.2013 17:28
Ciekawy pomysł.
mirosława4 21.06.2013 21:40
ciekawy przepis takiego jeszcze nie robiłam :)
Seba 25.12.2012 00:39
fajna
Motorek 07.04.2012 07:45
super
MAR3STA 22.03.2011 16:47
fajny pomysł;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak