Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z suszonego groszku z kiełbasą
* groszek zielony suszony - 250g,
* kiełbasa śląska - 2 pętka (ok 200g),
* ziemniaki ugotowane - 2 większe,
* sól, pieprz,
* cukier,
* mielona kolendra,
* czosnek -ząbek.
PRZYGOTOWANIE:
Groszek moczymy w wodzie wg przepisu na opakowaniu - u mnie należało zalać 1,7 litra wrzącej wody i odstawić na dwie godziny. Kiełbasę kroimy na pól-plastry. Ugotowane ziemniaki kroimy w kostkę. Namoczony groszek płuczemy, odcedzamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącą wodą, tak na 3 cm ponad powierzchnię ziaren. Dodajemy pokrojoną kiełbasę, sól i cukier do smaku. Po zagotowaniu zebrać szumowiny. Gotujemy do momentu, kiedy groszek zacznie się rozgotowywać, a zupa będzie gęsta, kremowa. U mnie w przepisie na opakowaniu czas gotowania został określony na 20 minut, ale gotowałam 10 minut dłużej. Dodajemy pokrojony drobno czosnek i ziemniaki, zagotowujemy i doprawiamy do smaku.