Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Marchewkowiec z pigwową nutą

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko
3 szt
żółtko jajek
1 szt
cukier
1,5 szklanki
syrop z pigwy
2 łyżki
mąka
2 szklanki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
olej
1i1/3 szklanki
miąższ marchewki
2 szklanki
cynamon Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
1/4 łyżeczki
Sklep Prymat
rodzynki
1/2 szklanki
mąka do rodzynek
1 łyżka
masło do formy
1 łyżeczka
lukier
białko
1 szt
cukier puder
3 łyżki
sok z cytryny
1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowiec z pigwową nutą

Ciasto z tego, co pozostaje po wyciśnięciu soku z marchwi w sokowirówce.

Jajka utrzeć z cukrem do białości. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i na przemian z olejem dodawać porcjami do ciasta cały czas miksując. Następnie (nie przerywając miksowania) dodać syrop, marchew, cynamon, przyprawę do piernika oraz sól. Miksować wszystko jeszcze przez 3 minuty. Rodzynki wymieszać z łyżką mąki. Formę (blaszka o wymiarach ok. 24 x 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do ciasta dodać rodzynki, delikatnie wymieszać ciasto łyżką, wylać na blachę, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 – 60 minut. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia.
Składniki lukru utrzeć ze sobą tak, aby lukier był niezbyt gęsty (dodając cukru lub soku z cytryny w razie potrzeby). Zimne ciasto polukrować i pozostawić do zastygnięcia lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kochanyptysiu 08.07.2011 22:49
wyprobuje na na mojej corce:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak