Przepis i sposób przygotowania na: Lazania - nowa eksplozja smaków:)
# SOS BESZAMELOWY SEROWY: 1 łyżka masła, 1,5 łyżki mąki, 3/4 szklanki mleka, 5-10 dag sera żółtego, sól
Czosnek kroimy w paseczki, szalotki w piórka, imbir w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie. Jak cebulka zmięknie dodajemy pastę curry, smażymy 2 minutki, odstawiamy. Kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszamy z pastą curry, odstawiamy.
Brokuł dzielimy na małe różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku 2-3 minutki, odcedzamy.
Przygotowujemy beszamel z mleczka kokosowego: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę - energicznie mieszając odstawiamy z ognia, zalewamy mlekiem - cały czas mieszając, na koniec mleczko kokosowe, sól, zagotowujemy (sos powinien być gęsty). SOS dzielimy na 3 równe części.
Do naczynia żaroodpornego lub formy nakładamy:
* 1 cześć sosu beszamelowego
* 6 płatów makaronu lazania
* sos pomidorowy z pieczarkami
* kurczaka z pastą curry
* 2 część sosu beszamelowego
* 6 płatów makaronu lazania
* brokuł, odsączony groszek
* 3 część sosu beszamelowego zmiksowany z awokado
* 6 płatów makaronu lazania
* sos beszamelowy serowy (rozpuścić masło, dodać mąkę, energicznie mieszając wlać mleko, dodać ser, zagotować)
Zapiekać w piekarniku w temperaturze 160 stopni ok 45 minut.