Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z marmoladą i kruszonką.
* 0,5 kg mąki pszennej
* 1/4 kostki margaryny
* 5 dag drożdży
* 1 szklanka mleka
* 4 jajka
* 1/2 szklanki cukru
*
* Na kruszonkę:
* 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka mąki
* 1/2 kostki margaryny
*
* twarda marmolada wieloowocowa -ok.30 dag
Drożdże rozetrzeć z cukrem palcami na masę konsystencji śmietany. W mleku rozpuścić margarynę i ostudzić tak, aby było ciepłe ale nie gorące. Wlać do drożdży, wbić jajka i dodać mąkę. Wyrabiać długo ręką, aż w cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Posypać delikatnie mąką wierzch i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto, gdy podwoi swoją objętość przerobić dokładnie jeszcze raz i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą dużą tortownicę o śr.25 cm.
Marmoladę pokroić w grubą kostkę i porozkładać na cieście.
Pokruszyć w miseczce składniki kruszonki, tak aby się rozsypywała i nałożyć na marmoladzie.Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez ok.30-45 minut.