w rondelku zrumienić cukier na złoty kolor,dodać wodę,z mąki,2 jaj i wystudzonego karmelu wyrobić ciasto,cienko rozwałkować i pokroić w szerokie paski9OK.6-8cm.)posiekane orzechy i migdały połączyć ze zmielonym twarogiem,dodać pokrojoną bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę,żółtko,sól,pieprz i wszystko wymieszać na jednolitą masę,każdy wykrojony pasek ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem,z nadzienia formować kulki i układać na pasku w odstępach ok.6cm.na to nakładać drugi pasek,usuwać dłonią nadmiar powietrza wokół kulek i mocno ściskać brzegi po czy wycinać trójkąty ravioli,ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy przez ok.3min.od czasu wypłynięcia pierożków,czosnek pokroić w plasterki,suszone pomidory posiekać wrzucić na patelnię,dolać oliwę z pomidorów,śmietankę,sól,pieprz,masło i wymieszać,pierogi wykładać na talerz polać sosem i podawać.