Jesienna zapiekanka ziemniaczono - grzybowa

Jesienna zapiekanka ziemniaczono - grzybowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaków

    1 kg
  • świeżych lub mrożonych grzybów

    50 dag
  • cebula

    1 duża
  • dobrej kwaśnej śmietany

    300 ml
  • żółtko

    1 szt
  • żółtego sera

    20 dag
  • przyprawa do ziemniaków

  • pieprz mielony

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane w mundurkach ziemniaki pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Oczyszczone i umyte grzyby pokroić: większe na spore kawałki a małe pozostawić w całości.W garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim pokrojona w cieniutkie piórka cebulę, włożyć grzyby, posolić, popieprzyć i dusić ok. 20 min, do całkowitego odparowania soku.W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym układać warstwami ziemniaki posypane przyprawą i grzyby.Ostatnia warstwą mają być ziemniaki. Ser starkować i posypać zapiekankę. Żółtko rozbić ze śmietaną i polać po wierzchu. Zapiekać ok. 40 min w temp. 180*C

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.07.2015 16:07
Dobra zapiekanka.

Beatris

18.08.2011 12:18
Poprosiłabym o kawałek, ale już dawno nie ma. Cóż zrobić. Pewnie samemu wypróbować przepis, bo warto.

kochanyptysiu

02.06.2011 12:36
moja ulubiona

kochanyptysiu

19.03.2011 17:14
MNIAM!

iknkirke

17.03.2011 13:52
fajne danie

SmacznaPyza

17.03.2011 09:46
pysznie się zapowiada!

Robert10

13.03.2011 12:34
coś dla mnie

Dorota59

13.03.2011 12:13
co za wspaniałości-pycha

halinka1011

13.03.2011 08:19
świetny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat