Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z ricotty z migdałami
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a obręcz posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem ciasto, włożyć arkusz folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, wsypać fasolki przeznaczone wyłącznie do pieczenia. Wstawić formę do rozgrzanego piekarnika do 190* C, piec 10 minut. Usunąć folię i piec kolejne 10 minut. Ostudzić.Przygotować ser. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masęMasę serową wyłożyć na ostudzony kruchy spód. Wyrównać wierzch ciasta. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*C, piec 45 minut. Delikatnie otwierać drzwiczki piekarnika, następnie studzić w otwartym piekarniku.