Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z kaszą gryczaną i serem
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać ugotowaną kaszę i ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażyć na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodać do farszu. Dodać przyprawy do smaku. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Połowę placka posmarować białkiem, ułożyć po 1 łyżeczce farszu, robiąc odstępy 3-centymetrowe. Przykryć drugą połową placka, palcami docisnąć ciasto, radełkiem wyciąć kwadraty, z nadzieniem w środku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
Zagotować wodę z dodatkiem soli, gotować ravioli porcjami, ok. 3 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z masłem i gęstą śmietaną.