Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki
Jednocześnie zagotowujemy w drugim garnku ok. 4 litrów wody i wsypujemy opłukany ryż. Mieszamy i gotujemy 10 minut, a następnie odcedzamy na dużym durszlaku, po czym przesypujemy do miski, w której będziemy doprawiać.
Mielimy ½ kg mięsa wieprzowego i ½ kg wołowiny. Obieramy i kroimy w drobną kosteczkę cebule i podsmażamy na oleju.
Do miski z ryżem dodajemy zmieloną wołowinę i podsmażoną cebulkę, dodajemy sól i pieprz do smaku mieszamy próbując ostrość, w razie potrzeby posypujemy czarnym pieprzem dodajemy 1 łyżeczkę wegety i soli do smaku. Na każdy liść nakładamy farsz tak aby można go było swobodnie zwinąć a boki docisnąć do środka, by się nie rozsypał.
Duże naczynie w którym będziemy gotować gołąbki. Wyłożyć podartymi liśćmi. Układamy gołąbki jeden przy drugim ciasno co najmniej dwie warstwy wierzch również przykryć liśćmi. Wlać co najmniej ½ litra wrzątku, przykryć i dusić do miękkości.