Przepis i sposób przygotowania na: Tort \"PREZENT\" - moja wariacja
składniki :
- 6 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki wody.
Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier. Następnie resztę skałdnikówi i lekko mieszamy. Pieczemy w 180* oloło 30 minut.
KREM WIŚNIOWY
- 2 budynie wiśniowe
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
- 30 dag cukru pudru
- 40 dag margaryny
Zagotować mleko z cukrem, odbierając 1/2 szkl zimnego na rozpuszczenie proszku budyniowego i mąki. Gdy mleko zię zagotuje wlewamy 1/2 szkl i mieszamy, aż powstanie budyń.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce zimnego już budyniu cały czas ucierając, aż bydyń z margaryną stworzą jednolitą masę.
KREM KAWOWY
- 1 budyń karmelowy
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 l mleka
- 2 łyżki cukru
- 15 dag cukru pudru
- 20 dag margaryny
- 2 łyżki kawy sypanej
Przygotowujemy tak samo jak krem wiśniowy z tym , że jak już mamy jednolitą masę to dodajemy kawę i mieszamy.
TORT
Zimnie biszkopty przecinamy na pół. 2 nasączamy kompotem z wiśni a 2 kawą. Na spód kładziemy masę kawową. następnie warstwę nasączoną kawą i na nią drzem wiśniowy. Następny biszkopt i na niego krem wiśniowy i wiśnie drylowane. Kładziemy górny biszkopt i cały tort również boki smarujemy kremem wiśniowym. No i teraz masa i ozdoby.
MASA CUKROWA
- 70 ml wody
- 4 łyżeczki żelatyny
- 10 dag glukozy
- około 80 dag cukru pudru
- kakao ( ilość zależy od pożądanego koloru)
Ten przepis ma m z netu, poszukałam kilak przepisów i zrobiłam wg tego właśnie. Wcześniej robiłam masy z pianek, ale ta jest o wiele lepsza łatwa w przygotowaniu i świetnie się z nią pracuje. No więc tak
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i cały czas mieszać aż napęcznieje. Wylać do naczynia które jest w kąpieli wodnej, cały czas mieszać. dodać glukozę i cały czas mieszać, aż powstanie taki syrop i trzeba pilnować, żeby się nie zagotował. Wystawiamy z kąpieli, mieszamy i chwilkę studzimy tak, żeby był letni ( znaczy nie ciepły ale też nie zimny :) )
Wtedy dodajemy po trochu cukier puder i cały czas mieszamy. Tuż przed końcem wyrabiania odebrać trochę masy tak wielkości pączka i do niej dosypujemy jeszcze cukru pudru i wyrabiamy
tyle,aby masa miała konsystencję plasteliny. Natomiast do pozostałej części dosypujemy kakao ilość zależy od tego jak bardzo ma być brązowa masa. Ja dałam około pół paczki. No więc dodajemy kakao i wyrabiamy również, aż będzie \"plastelina \". Następnie posypujemy blat i wałek mąką ziemniaczaną. Wałkujemy ciaso często a delikatnie podsypując mąką, żeby masa nie przykleiła się do blatu. Rozwałkowujemy na grubośc około 2 mm. Zawijamy luźno na wałek i przenosimy na tort. Wystające części za tort odcinamy. Rogi zaginamy tak jak papier przy pakowaniu prezentów i żeby się trzymały przylkejamy do tortu na lukier. Tak samo wałkujemy białą masę. Tniemy na paseczki i też przyklejamy na lukier układajęc tak żeby wyglądało jak wstążka z kokardą. Do samej kokardy rozwałkowałam troszke grubsze paski, ale bojąc się ,że opadnie to włożyłam w nie kulki z papieru które wyciągłam następnego dnia gdy masa już stwardniała. Pozostała masa wystarczy, żeby zrobić jeszcze jakieś ozdoby. Ja zrobiłam 3 różyczki choć wystarczy na więcej. Więc można robić co tylko wyobraźnia podpowie :) SMACZNEGO :)