Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki po szwedzku
Ziemniaki Hasselback to popularne danie nie tylko w kuchni szwedzkiej (skąd pochodzą), ale również polskiej, ponieważ w naszej kuchni ziemniaki odgrywają ważną rolę i lubimy jeść je w różnorodnych formach czy kształtach. Ziemniaki po szwedzku to ziemniaki obrane ze skorupki i ponacinane tak, by po upieczeniu tworzyły pewnego rodzaju wachlarz. Ziemniaki te smaruje się olejem i masłem, by podczas pieczenia zyskały chrupiącej skorupki. Można zapiekać je w dodatkiem ulubionych ziół i przypraw, ale wystarczy również sama sól i pieprz.
1. Ziemniaków potrzebujemy kilka albo kilkanaście sztuk - sami musicie zdecydować bo to właściwie zależy od tego jak są duże i ile sztuk przypadnie na osobę. Ja wybrałam w markecie taką odmianę specjalnie przeznaczoną do pieczenia. Obrałam je cieniutko i opłukałam.
2. Następnie każdy ziemniak trzeba naciąć w poprzek tak jakbyśmy chcieli pokroić go na m/w 3-4mm plasterki, ale nie przecinamy do końca. Dobrym sposobem jest położenie pojedynczego ziemniaka na dużej drewnianej łyżce lub pomiędzy dwiema długimi wykałaczkami. Wtedy nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach.
3. Nacięte ziemniaki ponownie płuczemy w ziemnej wodzie żeby potem plastry nam się nie sklejały. Układamy ziemniaki w naczyniu żaroodpornym albo w brytfannie wysmarowanej lekko olejem i z wierzchu też smarujemy je olejem, najlepiej przy pomocy pędzelka. Oprószamy wszystkie grubą solą i pieprzem.
3. Wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy ziemniaki ok. 30 min. Po tym czasie smarujemy je ponownie, tym razem roztopionym masłem i to dość obficie żeby masło dostało się choć trochę między nacięcia. Ponownie wstawiamy do pieca na 30-40 min. aż ziemniaki będą miękkie i zrumienione - czas pieczenia zależy od wielkości więc dobrze jest po 15 min. sprawdzić nakłuwając największego czubkiem noża. Na pięć minut przed końcem pieczenia można posypać je żółtym serem, parmezanem albo bułką tartą, ale ja tego nie robiłam.
Tak upieczone ziemniaki podałam do pieczonej karkówki.