Przepis i sposób przygotowania na: Architekt
Biszkopt jasny:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego wymieszana również z kakao). Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym ciemnym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.
Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki tłuszczu (masło + margaryna)
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.
Masa serowa:
50 dag serków homogenizowanych
2 galaretki czerwone
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, połączyć z serkami.
Łączenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami - do otworów wkładami pokrojone brzoskwinie - masa serowa - wykrojone kółka - masa jasna - przybranie- polewa.