Architekt

Architekt

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki:

Biszkopt jasny:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt ciemny:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w przypadku biszkoptu ciemnego wymieszana również z kakao). Upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. W upieczonym i przestudzonym ciemnym biszkopcie wyciąć kółka od większego kieliszka.

Masa budyniowa:
1 litr mleka
4 budynie waniliowe lub śmietankowe
1 łyżka kakao
2 kostki tłuszczu (masło + margaryna)
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:
Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń i odstawić do przestudzenia. Masło i margarynę utrzeć, dodawać po jednej łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na połowę, do jednej części dodać kakao.

Masa serowa:
50 dag serków homogenizowanych
2 galaretki czerwone
1 puszka brzoskwiń

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, połączyć z serkami.

Łączenie ciasta:
Biszkopt jasny - masa ciemna - biszkopt ciemny z wyciętymi kółkami - do otworów wkładami pokrojone brzoskwinie - masa serowa - wykrojone kółka - masa jasna - przybranie- polewa.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agogo2

04.02.2012 18:47
swietnie wyszedl placuszek

agogo2

04.02.2012 18:47
swietnie wyszedl placuszek

ajres

04.01.2012 18:20
super przepis

elwal

16.07.2011 16:51
Jest niezwykle zachęcające :)

Faustyna

15.07.2011 14:56
Bardzo apetycznie wygląda:)

tomek18

10.06.2011 11:07
super:)

monisia1977

15.08.2010 08:43
fajne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat