Przepis i sposób przygotowania na: Puchowa karpatka
Ciasto rozwałkować i wyłożyć do kwadratowej foremki i piec w temp. 160 stopni.
Krem:
25 dag masła
1/2 litra mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
5 łyżek cukru
powidła śliwkowe
Wlewamy do garnka połowę mleka i gotujemy.
W drugiej połowie rozpuszczamy mąkę i cukier i wlewamy do gotującego się mleka.Chwilę gotujemy.
Masło ucieramy i dodajemy powoli zimny budyń.
Dodajemy dowolny aromat.
Spód ciasta smarujemy powidłami , a na to gotowy krem
Ciasto ptysiowe:
1/2 szkl wody
15 dag mąki
7 dag margaryny
szczypta soli
4-5 jaj
Gotujemy wodę z margaryną i solą. Wsypujemy mąkę i zaparzamy ją przez 3-4 minuty, ucierając pałką .Gdy ciasto lekko przestygnie dodajemy do niego po jednym jaju i ucieramy.Ciasto wykładamy do tej samej blachy co spód i pieczemy.
Wystudzone nakładamy na krem,dekorujemy polewą czekoladową robiąc esy floresy.