Moja tajska zupa z krewetkami

Moja tajska zupa z krewetkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 250 g krewetek królewskich

  • 1 łyżka sosu rybnego

  • ząbek czosnku

  • 1 lub 1i1/2 łyzki czerwonej pasty curry

  • 150g pieczarek

  • 100g makaronu japońskiego somen

  • 1 łyzka soku z limonki lub cytryny

  • 2 marynowane trawy cytrynowe

  • kilka lisci kapusty pekińskiej

  • łyżka posiekanej lisci kolendry

  • sól, pieprz

  • imbir świeży

    1/2 łyżeczki
  • rosół warzywny

    1 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Moja wariacja na temat tajskiej zupy z krewetkami.

Makaron zalać wrzatkiem i gotowac 3 minuty. W rondlu wymieszać bulion drobiowy, sos rybny, czosnek drobno posiekany, imbir. Doprowadzić do wrzenia, dodać grzyby pokrojone na plasterki, trawe cytynową, poszatkowana kapustę i,gotować 5 minut W woku lub na patelni wlac troche oliwy, mocno rozgrzac i wrzucic krewetki i paste curry, Szybko przesmażyc. Zalac chochlą zupy i przelać wszystko do garnka z zupą. Przyprawić sokiem z limonki, pieprzem, solą (ewentualnie odrobina cukru jesli zbyt kwasna). Gotować 2 minuty. Dodac makaron. Posypać kolendra. Mozna dodac jeszcze pasty curry jesli dla kogos jest zbyt mało pikantna. :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Henryka2

30.01.2011 23:53
To racja, Pyza,robić nie, spróbować,owszem! Zupka bardzo apetyczna!

Henryka2

30.01.2011 23:53
To racja, Pyza,robić nie, spróbować,owszem! Zupka bardzo apetyczna!

SmacznaPyza

21.08.2010 20:41
chyba nie moje klimaty - no, może gdyby ktoś dla mnie zrobił...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat