Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z ciasta ziemniaczanego ze śliwkami lub marmoladą
2. ziemniaki umyć szczoteczką w wodzie opłukać ugotować obrać ze skórki przepuścić w maszynce
3. wyłożyć na stolnice posypaną mąką, ostudzić.
4. dodać przesianą mąkę jajo sól zagnieść szybko ciasto nie może długo leżeć bo rzednieje. Nastawić wodę w dużym płaskim rondlu
5. ciasto ziemniaczane podzielić na części formować wałek o średnicy 3 cm, krajać w kawałki grubości 3 cm
6. spłaszczać kształtując małe placuszki na środek których kłaść śliwkę, zlepić dokładnie brzegi formować kulki
7. knedle rzucać partiami na wrzącą wodę, zamieszać nakryć.
8. gdy knedle zagotują się odkryć gotować 2-3 minuty ( sprawdzić czy owoc jest miękki) wybierać łyżką cedzakową osączyć wyłożyć na półmisek polać masłem lub zrumienioną bułką
9. osobno podać cukier puder lub bitą śmietanę z cukrem