Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo- kokosowy z kremem czekoladowym
Ubić białka dodać cukier,żółtka i ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao (przesiać przez sitko)powoli dodawać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem. Pieczemy około 20 min w 170 st.
Zimny biszkopt przekroić poziomo na dwie części.
Blat kokosowy
Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać kokos i wymieszać.Upiec w tej samej tortownicy (wyłożonej papierem do pieczenia )co biszkopt.
Krem czekoladowy
Czekoladę zetrzeć na dużych oczkach. Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ubitej masy dodać czekoladę i kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady, odstawić do wystudzenia.Masło utrzeć i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas mieszając.
Masa marcepanowa
Wodę i margarynę zagotować,dodać mąkę i trzymając na ogniu mieszamy aż masa będzie odchodzić od garnka(tak jak ciasto na karpatkę).Wystudzoną masę zagniatamy z cukrem pudrem (dodając stopniowo).Dodać kilka kropli olejku migdałowego i ponownie zagnieść.Masa powinna być plastyczna i nie kleić się do rąk.Rozwałkowujemy podsypując cukrem pudrem.
Warstwy tortu
Biszkopt czekoladowy,część kremu,blat kokosowy,część kremu czekoladowego,biszkopt czekoladowy.
Tort pokryć rozwałkowaną masą marcepanową i udekorować różyczkami z masy marcepanowej.