Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z pieczarkami na pomidorowo
* filety ryby morskiej, rozmrożone - 600g (do 1 kg),
* cebula - 2 średniej wielkości,
* pieczarki - 200g,
* papryka świeża,
* pomidory z kartonika lub puszki - 400g,
* czosnek - 2-3 ząbki,
* białe wino - 1/4 szklanki,
* ser mascarpone - 2 łyżki lub więcej do smaku,
* masło - 50g,
* sok z cytryny - do skropienia ryby,
* ocet balsamiczny lub sok z cytryny do smaku(można pominąć),
* sól, pieprz,
* chilli,
* bazylia lub oregano (można pominąć),
* mielona kolendra, papryka słodka mielona.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i pieczarki obrać, umyć i osuszyć, Cebule pokroić na piórka, paprykę w kosteczkę, czosnek w kosteczkę lub przecisnąć przez praskę, pieczarki kroimy w mniejsze lub większe plastry. Rozmrożoną rybę dobrze opłukać zimna woda, osuszyć ręcznikiem papierowym i przyprawić sola i pieprzem, lub Vegeta, jeśli ktoś woli. Rybę można pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć filety do naczynia żaroodpornego i na każdy kawałek ułożyć po malutkim kawałeczku masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200 stopniach przez 5-10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzać masło (lub inny pluszcz) i podsmażyć cebule, paprykę i pieczarki z dodatkiem cukru, soli, pieprzu i papryki. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodać czosnek, pomidory z kartonika, doprawić do smaku pozostałymi przyprawami. Dusić kilka minut, aż pomidory całkowicie rozmiękną i utworzą jednolity sos (można dodać trochę koncentratu pomidorowego do smaku). Zdjąć z ognia, dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i ostatecznie doprawić do smaku. Sosem z patelni polać rybę z piekarnika i zapiec wszystko przez 10 minut. Przed zapieczeniem, można posypać startym żółtym serem.