Placek z truskawkami na kruchym spodzie

Placek z truskawkami na kruchym spodzie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    125 gram
  • cukier puder

    1/4 szklanki
  • mąka

    1 i 3/4 szklanki
  • śmietana

    1,5 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • truskawki świeże

    20 dkg
  • cukier puder

    1/2 szklanki
  • aromat waniliowy

    1 szt
  • kisiel truskawkowy

    1 szt
  • jajko

    2 sz
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na ciasto:
Mąkę należy posiekać z margaryną, następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz ¼ szklanki cukru pudru. Dodać śmietanę. Białka oddzielić od żółtek, do ciasta dodać żółtka, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut. Wyjąć z lodówki, rozwałkować, na blachę posmarowaną margaryna i bułką wyłożyć i zapiekać 10 minut na zloty kolor. Wyjąć.

Masa truskawkowa:
Ubić pianę z białek, dodać cukier puder ½ szklanki i aromat waniliowy, ubijać, na końcu dodać kisiel, wymieszać mikserem. Truskawki pokroić w plasterki i wrzucić do mas.

Wykładać masę truskawkową na ciasto i piec około 15 minut w 180 stopniach. Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wacław

05.07.2011 09:02
smaczne !

Smakosz6

28.09.2010 16:52
MNIAM!

banditka

06.06.2010 19:33
gacopierz to nie biszkopt tylko kruche ciasto dlatego jest nizszy :)

gacopierz23

03.06.2010 15:11
Jakiś cienki ten biszkopt mam przepis który zawsze się udaje

banditka

03.06.2010 13:19
Kasiu wczoraj upieklam dla rodzinki na majowy weekend :) a juz pol blachy nie ma hehe

Kate131

03.06.2010 11:44
musi być pyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat